Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Babka czarno- biała

2.0
(10)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka ziemniaczana 18 dag
mąka pszenna 14 dag
jajko 5 sztuka
masło 25 dag
cukier 15 dag
kakao 1 łyżka
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
cukier waniliowy 2 łyżeczka
cukier puder
tłuszcz do formy
mąka krupczatka

Przepis i sposób przygotowania na: Babka czarno- biała

Masło rozpuszczamy i pozostawiamy do ostudzenia.

Obie mąki mieszamy z proszkiem do pieczenia.

Białka ubijamy z żółtkami na sztywno, dodając pod koniec cukier i cukier waniliowy.

Ciągle miksując na najwyższych obrotach, dodajemy po łyżce masła.

Wsypujemy przesianą przez sito mąkę z proszkiem do pieczenia i dokładnie, ale delikatnie mieszamy łyżką.

Mniej więcej 2/3 masy wlewamy do foremki z kominkiem (u mnie tortownica o średnicy 24 cm z wkładem babkowym) posmarowanej tłuszczem i oprószonej mąką krupczatką.

Do pozostałego ciasta dodajemy kakao, dokładnie mieszamy i nakładamy na jasne ciasto.

Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopnie przez 45 minut (czas pieczenia w innych foremkach może ulec zmianie, dlatego tak po mniej więcej 35-40 minutach proponuję sprawdzić patyczkiem czy babka nie jest już upieczona).

Po wystudzeniu posypujemy babkę cukrem pudrem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Ola1984 05.05.2014 11:38
Uwielbiam łaciatą babkę. Twoja prezentuje się wyśmienicie.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak