Przepis i sposób przygotowania na: Babka czarno- biała
Obie mąki mieszamy z proszkiem do pieczenia.
Białka ubijamy z żółtkami na sztywno, dodając pod koniec cukier i cukier waniliowy.
Ciągle miksując na najwyższych obrotach, dodajemy po łyżce masła.
Wsypujemy przesianą przez sito mąkę z proszkiem do pieczenia i dokładnie, ale delikatnie mieszamy łyżką.
Mniej więcej 2/3 masy wlewamy do foremki z kominkiem (u mnie tortownica o średnicy 24 cm z wkładem babkowym) posmarowanej tłuszczem i oprószonej mąką krupczatką.
Do pozostałego ciasta dodajemy kakao, dokładnie mieszamy i nakładamy na jasne ciasto.
Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopnie przez 45 minut (czas pieczenia w innych foremkach może ulec zmianie, dlatego tak po mniej więcej 35-40 minutach proponuję sprawdzić patyczkiem czy babka nie jest już upieczona).
Po wystudzeniu posypujemy babkę cukrem pudrem.