Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Babka cytrynowa

2.0
(3)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Lista składników

masło lub margaryna 1 kostka
cukier 20 dag.
jajko 5
mąka 25 dag.
cytryna 2
proszek do pieczenia 2 łyżeczki
sól szczypta

lukier

cukier puder 20 dag.
sok z cytryny 3 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: Babka cytrynowa

Kroki postępowania

1
Jajka wbij do miski. Dodaj cukier. Ubij składniki mikserem na puszystą masę

Krok 1 - Babka cytrynowa foto
2
Na małym ogniu rozpuść masło i odstaw do ostygnięcia.
Krok 2 - Babka cytrynowa foto
3
Do masy jajecznej dodaj uprzednio przesianą i wymieszaną z proszkiem do pieczenia mąkę.

Krok 3 - Babka cytrynowa foto
4
Cytryny sparz, osusz, zetrzyj skórkę. Z miąższu wyciśnij sok. Skórkę i sok z cytryny dodaj razem ze stopionym masłem do ucieranej masy.

Krok 4 - Babka cytrynowa foto
5
Przygotowaną foremkę napełnij ciastem i wstaw do piekarnika rozgrzanego do temperatury 180° C. Piecz około godziny.

Przygotuj lukier: przesiany cukier puder ucieraj powoli, wlewając sok cytrynowy.
Krok 5 - Babka cytrynowa foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak