Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Babka cytrynowa

2.0
(8)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

3 całe jajka zważyć, ile zaważą tyle -

mąka pszenna
cukier puder
masło roślinne

Dodatkowo

sok z cytryny
skórka z cytryny
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
aromat cytrynowy

Przepis i sposób przygotowania na: Babka cytrynowa



Masło utrzeć z cukrem pudrem, następnie miksując dodawać po jednym jajku i po dwie łyżki mąki wymieszanej z proszkiem do pieczenia.
Cytrynę sparzyć, zetrzeć skórkę i wycisnąć sok. Dodać do ciasta. Można dodać kilka kropli aromatu cytrynowego.
Ciasto wlać do formy natłuszczonej i wysypanej tartą bułką. Piec 40 minut w temperaturze 180 stopni.
Po upieczeniu babkę polukrować lub w inny sposób udekorować.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

adelajda 07.03.2015 14:05
moja ulubiona babka :)
Zdzisław 07.03.2015 12:58
takie słodkości bardzo lubię
Damiano
Damiano 07.03.2015 08:55
uwielbiam babeczki cytrynowe
Agnieszka-87-25 07.03.2015 08:08
pyszności !!!
Renataj 06.03.2015 21:35
Prezentuje się rewelacyjnie.
Magula 06.03.2015 21:07
fajna babka
engie23 06.03.2015 21:03
pyszności :)
msmariusz 06.03.2015 21:02
smacznie na talerzu
anula-d 06.03.2015 20:57
bardzo ładnie się prezentuje
as28 06.03.2015 20:44
fajna babka

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak