BABKA CYTRYNOWA

BABKA CYTRYNOWA

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

gniazda

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

mała puszka

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mąka

    250 gram
  • cukier

    250 gram
  • masło

    200 gram
  • skórka z cytryny

    z jednej
  • jajko

    4
  • proszek do pieczenia

    1,5 łyżeczki
Wyślij składniki na:

Przepis i sposób przygotowania BABKA CYTRYNOWA

Masło rozpuszczam delikatnie w rondelku. Ja robię delikatnie, aby nie zagrzało się zbyt mocno.Skórkę z cytryny ścieram na tarce o malutkich oczkach.Białka oddzielam od żółtek.Do żółtek dodaję cukier i miksuję, aż masa będzie jasna. To będzie dość gęste.Dodaje do masy żółtkowej roztopione masło, mąkę, proszek do pieczenia, otartą skórkę z cytryny i miksuje na gładką masę.Pianę ubijam na sztywno.Dodaję do reszty cista i mieszam wolno. Wlewam do formy.Wstawiam do nagrzanego do 180 C piekarnika na 40 minut. Po wystygnięciu polewam polewą czekoladową , lukrem lub posypuję cukrem pudrem

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (7)

bami 07.01.2012 12:57
Smakowicie się zapowiada :)
cukiereczek 16.11.2011 10:12
szybka i smaczna
Barbara55 08.06.2011 15:59
bardzo fajna
kielcok1 15.05.2011 17:43
babkom nie odmawiam
rakow2
rakow2 10.02.2011 15:02
fajna babka
Joanna120 05.10.2010 17:49
super taka puszysta i smakowita
Krzysztof42 16.08.2010 13:06
lubię babki

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat