babka cytrynowa

babka cytrynowa

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

g

kg

gramów

gniazda

gniazd

ml

duża łyż.

dużej łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mąka pszenna

    150 gram
  • mąka ziemniaczana

    150 gram
  • masło

    1 kostka
  • cukier

    3/4 szklanki
  • jajko

    5 szt
  • cytryna

    1 szt
  • proszek do pieczenia

    1 łyżeczka
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Masło roztopić i przestudzić.

Z cytryny zetrzeć skórkę.

Mąkę pszenną przesiać razem z proszkiem do pieczenia dodać mąkę ziemniaczaną.

Jajka wbić do miski umieścić naczynie na garnku z gotującą się wodą i ubić na puszystą masę.
Dodać stopniowo cukier i cukier waniliowy wciąż ubijając.
Dodać 4 łyżki soku z cytryny i otartą skórkę, wymieszać i zdjąć z ognia.

Masę jajeczną ucierać dodając stopniowo masło wsypać obie mąki z proszkiem i dalej ucierać.

Ciasto przelać do wysmarowanej tłuszczem i wysypanej bułką tartą formy

Wstawić do zimnego piekarnika i piec około 1h i 10 minut w 180 stopniach.

Wystudzoną posypać cukrem pudrem

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat