Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Babka cytrynowa

2.0
(4)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

CIASTO

margaryna 25 dag
żółtko jajek 5 szt
białko 5 szt
cukier puder 20 dag
cytryna 1 szt
mąka ziemniaczana 25 dag
proszek do pieczenia 2 łyżeczki

LUKIER

cukier puder 10 dag
sok z cytryny 1-2 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: Babka cytrynowa

Margarynę utrzeć, następnie dodawać po 1 żółtku i po części cukru oraz skórkę, sok z całej cytryny. Wymieszać z mąką ziemniaczaną wymieszaną z proszkiem dodawaną stopniowo po parę łyżek. Białka ubić na sztywno, następnie wymieszać je z ciastem.
Ciasto wylać do natłuszczonej i wysypanej bułką tartą formy na babkę i piec w średnio nagrzanym piekarniku około 60 minut.
Po przestudzeniu wyjąć z formy i polać glazurą utartą z cukru i soku z cytryny.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

irenka 15.11.2015 19:12
przepyszna babeczka
Bernadeta1 15.11.2015 17:18
pyszna babka
adelajda 15.11.2015 16:20
Najlepsza babka :)
agataw1990 15.11.2015 16:13
Moja ulubiona:)
MAR3STA 15.11.2015 15:22
świetnie wyszła
RenataZ-et 15.11.2015 14:47
lubię takie wypieki
mikrusiak 15.11.2015 13:49
robi wrażenie :) super :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak