Przepis i sposób przygotowania na: Babka caffe latte
Mąkę tortową i proszek do pieczenia wymieszać i przesiać, odłożyć.
Masło utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym na jasną, puszystą masę. Dodawać jajka, jedno po drugim, ucierając po każdym dodaniu. Dodać przesianą mąkę z proszkiem i wymieszać szpatułką, tylko do połączenia się składników. Dodać mleko i wymieszać.
Ciasto podzielić na pół, do jednej połowy dodać kawę i wymieszać.
Formę z kominkiem na babkę - 1,5-litrową - wysmarować masłem i oprószyć mąką lub bułką tartą. Wyłożyć jasne ciasto, wyrównać. Na to wyłożyć ciasto kawowe i wyrównać.
Piec w temperaturze 170°C przez 40 - 45 minut, do tzw. suchego patyczka. Babkę wyjąć z formy i wystudzić na kratce.
Składniki na lukier umieścić w miseczce i rozetrzeć grzbietem łyżki. Gęstość lukru regulować poprzez dodanie wody ( jeśli jest zbyt gęsty ) lub cukru ( jeśli jest zbyt rzadki ). Gotowym lukrem polać wystudzoną babkę.
Smacznego :)