Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Babka adwokatowo-kawowa

2.0
(8)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka pszenna 130 g
budyń waniliowy 120 g
cukier puder 250 g
olej 250 ml
likier adwokat 250 ml
jajko 5 szt.
proszek do pieczenia 2 pełne łyżeczki
kawa rozpuszczalna 2 łyżki

Porada

Zamiast kawy do ciemnego ciasta można użyć gorzkiego kakao lub sproszkowanej czekolady pitnej.

Przepis i sposób przygotowania na: Babka adwokatowo-kawowa

Jajka ubić na puszystą masę z cukrem pudrem.
Cały czas miksując dolewać stopniowo olej na zmianę z ajerkoniakiem.
Mąkę pszenną połączyć z proszkiem do pieczenia i sypkim budyniem - dokładnie wymieszać i dodać do płynnej masy - zmiksować.
Kawę zalać łyżeczką gorącej wody i dokładnie wymieszać.
Ciasto podzielić na dwie nierówne części - do mniejszej dodać kawę i zmiksować.

Formę babkową z kominkiem wysmarować miękkim masłem i wysypać bułką tartą - wlać jasne ciasto, a na wierzch kawowe. Można przemieszać patyczkiem do szaszłyków, aby wewnątrz ciasta powstały smugi.

Piekarnik z termoobiegiem nagrzać do 165-170*C i piec babkę ok. 60 minut.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Renata9 29.03.2016 18:44
Pyszna babka
RenataZ-et 29.03.2016 18:13
bardzo apetyczna
gosia561 29.03.2016 18:00
bardzo świąteczna
ania2610 29.03.2016 17:47
pięknie wyszła!
anja3107 29.03.2016 16:50
pyszna, na pewno kiedyś zrobię :D
Futka 29.03.2016 14:53
Cudna i bardzo smakowita babeczka :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak