Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Babeczki ziemniaczane z kurkami

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

ziemniaki 1 kg
boczek wędzony 10 dag
kurki 25 dag
keczup 5 łyżek
białko 4 szt
kasza manna 5 dag
tłuszcz do foremek
sól do smaku
pieprz do smaku

Przepis i sposób przygotowania na: Babeczki ziemniaczane z kurkami

Ziemniaki obieramy, opłukujemy, ścieramy na tarce o małych oczkach lub miksujemy w robocie kuchennym. Odcedzamy z soku ale delikatnie żeby nie były zbyt suche. Boczek kroimy w kostkę, topimy na patelni. Gdy już uzyskamy trochę tłuszczu dodajemy oczyszczone i pokrojone kurki i podsmażamy. Następnie wraz z keczupem dodajemy do ziemniaków. Białka ubijamy na sztywna pianę i dodajemy do masy ziemniaczanej. Dodajemy kaszę, doprawiamy do smaku i mieszamy. Małe foremki smarujemy tłuszczem i napełniamy masą. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 220 stopni C przez ok. 30 min. - w zależności od wielkości foremek.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak