Babeczki z truskawkami

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

gniazd

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

gniazda

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mąka pszenna

    40 dag
  • margaryna

    20 dag
  • cukier puder

    2 łyżki
  • żółtko jajek

    2 szt
  • woda zimna

    2 łyżki
  • kakao

    2 łyżeczki
  • mleko 3,2%

    1/2 litra
  • budyń czekoladowy

    1 op
  • cukier

    2 łyżeczki
  • truskawki

  • cukier perlisty

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Mąkę pszenna przesiać z kakao na stolnicę, dodać margarynę, cukier puder i razem posiekać, dodać żółtka oraz wodę zimną. Wszystkie składniki wyrobić szybko by połączyły się na jednolita masę. Ciasto włożyć do woreczka foliowego i schować na 30 minut do lodówki.
Ciasto wyjąć, rozwałkować na stolnicy na pół cm i foremką do babeczki wykrawać krążki, a następnie wylepiać nimi foremeczki dociskając do brzegów.
Piec w piekarniku nagrzanym do 180st przez 20-25 minut.
Upieczone babeczki wystudzić, wyjąć z foremek.
Budyń ugotowań na mleku z dodatkiem cukru.
nakładać do upieczonych babeczek, na wierzchu położyć plasterki truskawek i posypać cukrem perlistym.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat