Babeczki z truskawką

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

ciasto

  • mąka pszenna

    250 g
  • cukier puder

    200 g
  • soda oczyszczona

    1/2 łyżeczki
  • proszek do pieczenia

    2 łyżeczki
  • kakao

    2 czubate łyżki
  • mleko

    250 ml
  • jajko

    1 sztuka
  • olej rzepakowy

    100 ml

masa śmietankowa + truskawki

  • truskawki świeże

    ok. 25 sztuk
  • śmietana 30%

    ok. 400 ml
  • sok z limonki

    3 łyżeczki
  • cukier waniliowy

    1,5 łyżeczki
  • zielony barwnik

    odrobina
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Babeczkowe ciasteczka.

Suche składniki mieszamy razem, mokre oddzielnie. Wlewamy mokre do suchych i mieszamy łyżką do połączenia. Ciasto nakładamy do foremek muffinkowych. Pieczemy około 20 minut w 180-200°C. Studzimy i odcinamy górę.

Ubijamy zimną śmietanę, dodając sok z limonki, cukier waniliowy, pod koniec dodajemy śmietan-fix. Po ubiciu mieszamy z odrobiną zielonego barwnika.

Na każdym ciasteczku kładziemy po jednej truskawce, naokoło workiem cukierniczym nakładamy bitą śmietanę. Na wierzchu rozkładamy po trzy plasterki truskawek.Jemy od razu, lub po schłodzeniu.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (5)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
gosia56 25.06.2017 11:48
pyszne babeczki
w mojej kuchni 25.06.2017 09:56
same pyszności
Renataj 24.06.2017 23:20
Prezentują się uroczo:)
IKrakowianka 24.06.2017 22:16
pyszności :)
Patrycja33 24.06.2017 20:14
wyglądają pięknie!

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat