Babeczki z sałatka owocową pod cytrynową pianką

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • margaryna

    20 dag
  • mąka

    2 szklanki
  • cukier puder

    6 łyżek
  • żółtko jajek

    4 sztuki
  • śmietana 30%

    300 ml
  • galaretka cytrynowa

    2 sztuki
  • świeża mięta

  • czerwona pomarańcza

    1 sztuka
  • jabłko

    1 sztuka
  • kiwi

    2 sztuki
  • stopiona margaryna

    2 łyżki
  • czerwona porzeczka

    2 łyżki
  • serek homogenizowany

    15 (waniliowy)
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Margarynę posiekać z cukrem pudrem, dodać mąkę i żółtka jajek, szybko zagnieść kruche ciasto, schłodzić w lodówce. Foremki do babeczek wysmarować stopioną margaryną, schłodzone ciasto cienko rozwałkować, wyciąć krążki ciasta i wylepić nimi wysmarowane foremki. Piec około 10 min w temp do 190st
Jabłka i kiwi obrać, pokroić w małe plasterki, pomarańcze obrań i usunąć z niej białe błonki oraz podzielić na mniejsze kawałki, wszystkie owoce razem z czerwoną porzeczką wymieszać w misce.
Galaretki rozpuścić w 1 szklance wody i ostudzić. Zimną galaretkę wymieszać z serkiem homogenizowanym oraz delikatnie połączyć z ubitą śmietaną.
Upieczone i ostudzone babeczki napełnić sałatką owocową którą posypać posiekaną miętą, całe babeczki przykryć gęstniejącą pianka cytrynową.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (9)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Magula 05.04.2013 07:38
fajny sposób podania sałtki owocowej
artur7 13.06.2012 06:34
pycha
zuzanna_z 30.04.2012 13:40
extra
czekoladka_m 06.03.2012 11:54
na taki pomysł jeszcze nie wpadałam:) ekstra!
novita23 28.10.2011 08:21
smaczna
novita23 28.10.2011 08:21
smaczna
Justyna Jussstiii 26.10.2011 10:11
super
olkaaa 24.10.2011 10:49
muszę spróbować
pioge7 24.10.2011 07:48
piękna

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat