Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Babeczki z ogórkiem, boczkiem i brie ( lub z oliwkami)

2.0
(3)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

ciasto

mąka pszenna 220 g
drożdże 25 g
olej rzepakowy 2-3 łyżki
mąka kukurydziana 60 g
sól do smaku
Bazylia suszona Prymat 1 łyżka
mleko 2%
Pieprz cytrynowy mielony Prymat

I nadzienie

ogórek zielony 2 sztuki
ząbek czosnku 2 sztuki
Pieprz cytrynowy mielony Prymat
sól do smaku
boczek wędzony ok. 110 g
ser brie ok. 150 g

II NADZIENIE

oliwki czarne słoik

Przepis i sposób przygotowania na: Babeczki z ogórkiem, boczkiem i brie ( lub z oliwkami)

Kroki postępowania

1
Do przesianej mąki pszennej i kukurydzianej wkruszamy drożdże, posypujemy je szczyptą cukru, zalewamy kilkoma łyżkami letniego mleka i odstawiamy do wyrośnięcia. Gdy rozczyn wyrośnie dodajemy resztę składników, mleka wlewamy tyle aby uzyskać gładkie ciasto. Odstawiamy do wyrośnięcia.
Krok 1 - Babeczki z ogórkiem, boczkiem i brie ( lub z oliwkami) foto
2
Ogórki ścieramy na tarce, posypujemy solą, pieprzem, przekładamy na sitko do odcieknięcia, dodajemy rozgnieciony czosnek.
Boczek i ser kroimy dość drobno. Jak chcemy nadziać babeczki oliwkami, przekładamy je na sitko.
Krok 2 - Babeczki z ogórkiem, boczkiem i brie ( lub z oliwkami) foto
3
Wyrośnięte ciasto wałkujemy dość cienko i wycinamy ok. 10-11 cm kwadraty.
Na środku każdego kwadrata kładziemy po kilka kawałków boczku i sera brie, przykrywamy łyżką startych ogórków.
Krok 3 - Babeczki z ogórkiem, boczkiem i brie ( lub z oliwkami) foto
4
Całość przekładamy do wysmarowanych margaryną foremek.
Gdy babeczki lekko podrosną wierzch smarujemy maślanką, mlekiem i posypujemy bazylią lub czarnuszką.
Druga wersja z oliwkami jest prostrza, odrywamy kawałki ciasta , nadziewamy je kilkoma oliwkami i łączymy ciasto.
Krok 4 - Babeczki z ogórkiem, boczkiem i brie ( lub z oliwkami) foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

MAR3STA 13.09.2016 21:45
znakomita przekąska
Stenka 12.09.2016 17:48
ciekawa propzycja
mysza75 12.09.2016 10:48
jakie dobre babeczki
Róża1 12.09.2016 10:30
świetne połączenie składników :-)
Edith85 12.09.2016 09:03
Ciekawy przepis
Lis 12.09.2016 08:50
Bardzo smakowite takie babeczki:)
Motorek 12.09.2016 08:17
fajne babeczki

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak