Babeczki z masą z mleka w proszku

Czas przygotowania:
powyżej 1h

Ilość porcji:
5+

Bardzo pyszne babeczki na jeden kęs. Lubią je nie tylko dzieci, ale i dorośli.

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

Ciasto:

  • mąka pszenna

    3 szklanki
  • cukier puder

    10 dag
  • cukier waniliowy

    1 sztuka
  • margaryna

    25 dag
  • żółtko jajek

    3 sztuki
  • śmietana 18%

    3 łyżki
  • proszek do pieczenia

    1 łyżeczka

Masa:

  • margaryna

    25 dag
  • woda

    120 mililitrów
  • cukier

    1 szklanka
  • cukier waniliowy

    1 sztuka
  • mleko w proszku

    250 gramów
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

1. Na stolnicę dajemy wszystkie składniki na ciasto i zagniatamy. Foremki na mini babeczki smarujemy tłuszczem, ciasto rozwałkowujemy i wycinamy foremkami babeczki, formujemy i dajemy na formę do pieczenia. Pieczemy na złoty kolor około 20 minut w temp. 180 stopni.


2. Robimy masę: wodę zagotowujemy z cukrem, cukrem waniliowym i margaryną, jak zakipi zdejmujemy z ognia. Do lekko ciepłego mleka wsypujemy mleko w proszku i napełniamy masą babeczki.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat