Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Babeczki z galaretką i owocami

2.0
(4)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

Lista składników

galaretka cytrynowa 1 szt
galaretka owoce leśne 1 szt
porzeczki czerwone 1 szklanka

ciasto

masło 1 kostka
mąka 300 g
cukier puder 100 g
żółtko jajek 2 szt
sól do smaku

Przepis i sposób przygotowania na: Babeczki z galaretką i owocami

Mąkę przesiewamy przez sito, dodajemy szczyptę soli i schłodzone pokrojone na kawałki masło. Siekamy nożem lub przyrządem do ciasta kruchego. Dodajemy żółtka. Szybko zagniatamy ciasto. Następnie ciasto wkładamy do lodówki na 1 godzinę.
W tym czasie przygotowujemy małe foremki smarując za pomocą pędzelka roztopionym masłem. Ciasto wyjmujemy z lodówki i rozwałkowujemy na grubość 3-4 mm. Ciasto zawijamy na wałek i przenosimy je na blisko ułożone foremki, przyciskamy wałek a resztę ciasta usuwamy. Ładnie dociskamy do babeczek i nakłuwamy widelcem, by podczas pieczenia zapobiec wybrzuszeniu. Pieczemy w piekarniku 190 st. C około 15-18 minut.

Po wystudzeniu obracamy foremki i delikatnie wyjmujemy babeczki z foremek. Przygotowujemy dwie kolorowe galaretki wg przepisu na opakowaniu ( dodałam mniej wody, żeby galaretka była bardziej sztywna).
Galaretkę kroimy w kostkę. Owoce myjemy, możemy użyć innych sezonowych. Na babeczki kruche nakładamy pokrojoną galaretkę i owoce.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Renataj 04.01.2016 19:56
Małe apetyczne cudeńka:)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak