Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Babeczki z czekoladową niespodzianką

2.0
(4)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka 200 g
gorzka czekolada 50 g
MASA MIGDAŁOWA 50 g
jajko 1 szt
żółtko jajek 1
cukier 80 g
cukier waniliowy 1 torebka
masło 100 g

Przepis i sposób przygotowania na: Babeczki z czekoladową niespodzianką

Przesiać mąkę, dodać masło pokrojone na małe kawałki.
Palcami urobić masę piaskową. Dodać cukier i cukier waniliowy, szybko wymieszać. Zrobić dołek, wbić jajko i połączyć za pomocą widelca.
W rękach uformować ciasto i owinąć w folię, odłożyć na 1 godzinę do chłodnego miejsca. Łagodnie posiekać czekoladę i masę migdałową, wymieszać razem i odstawić do chłodu.
Rozwałkować ciasto na stolnicy dobrze posypanej mąką, powycinać parzystą liczbę kwadracików o wymiarach około 6x6 cm.
Dać kulkę z masy na 1 kwadracik. Posmarować brzegi żółtkiem rozcieńczonym z 3 łyżkami wody. Pozostałe kwadraty położyć na tych z nadzieniem, docisnąć, by połączyć 2 kawałki. Na 30 minut do lodówki, potem wyłożyć na blasze z papierem, posmarować żółtkiem rozcieńczonym z wodą. Piec 15-20 minut w piekarniku 180° C.

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

gibli 26.02.2014 16:22
smacznie wyglądają)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak