Przepis i sposób przygotowania na: Babeczki z czekoladową niespodzianką
Palcami urobić masę piaskową. Dodać cukier i cukier waniliowy, szybko wymieszać. Zrobić dołek, wbić jajko i połączyć za pomocą widelca.
W rękach uformować ciasto i owinąć w folię, odłożyć na 1 godzinę do chłodnego miejsca. Łagodnie posiekać czekoladę i masę migdałową, wymieszać razem i odstawić do chłodu.
Rozwałkować ciasto na stolnicy dobrze posypanej mąką, powycinać parzystą liczbę kwadracików o wymiarach około 6x6 cm.
Dać kulkę z masy na 1 kwadracik. Posmarować brzegi żółtkiem rozcieńczonym z 3 łyżkami wody. Pozostałe kwadraty położyć na tych z nadzieniem, docisnąć, by połączyć 2 kawałki. Na 30 minut do lodówki, potem wyłożyć na blasze z papierem, posmarować żółtkiem rozcieńczonym z wodą. Piec 15-20 minut w piekarniku 180° C.