Babeczki z czarnym sezamem, cukrem kokosowym i rodzynkami

Babeczki z czarnym sezamem, cukrem kokosowym i rodzynkami

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Babeczki są mocno sezamowe oraz dzięki dodatkowi cukru kokosowego - lekko karmelowe. I ostatnio - ulubione przez moją córkę - rodzynki... Naprawdę połączenie wszystkich tych składników jest zaskakująco rewelacyjne! Skorzystajcie z przepisu, a zapewniam, że jeszcze nie raz go powtórzycie.

  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
Kalkulator jednostek
×

kostka

g

kg

gramów

gniazda

gniazd

ml

duża łyż.

dużej łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

Proporcje na 5 sztuk:

  • mąka pszenna

    100 gramów
  • masło

    50 gramów
  • cukier kokosowy

    50 gramów
  • mleko

    5 łyżek
  • jajko

    1 sztuka
  • proszek do pieczenia

    0.5 łyżeczki
  • Soda oczyszczona Prymat

    0.5 łyżeczki

Dodatkowo:

  • sezam czarny

    50 gramów
  • rodzynki

    50 gramów
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Masło należy roztopić i pozostawić do lekkiego ostudzenia.
W pierwszej misce wymieszać jajko, masło, mleko i cukier, a w drugiej - mąkę, proszek do pieczenia oraz sodę.

Suche składniki połączyć z mokrymi.

Na końcu do ciasta wmieszać sezam z rodzynkami.
Formę do muffinek wyłożyć papilotkami, wypełnić ciastem (do 4/5 wysokości papilotek) i wstawić do rozgrzanego piekarnika.

Piec około 25 minut (do tzw. "suchego patyczka") w temperaturze 180 stopni.

Babeczki wyjąć z blachy i pozostawić na kratce do ostudzenia.

Możecie też użyć sezamu białego, ale czarny jest bardziej intensywniejszy w smaku i nie posiada goryczki.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (1)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
gusia1000 30.07.2020 20:08
Dobre to jest. Głos oddany.

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat