Babeczki śmietankowe

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mąka

    200g
  • masło

    100g
  • śmietana kwaśna

    4 łyżki
  • cukier

    2 łyżki
  • cukier waniliowy

    1 op
  • śmietana 30%

    1 szklanka
  • mąka

    1 łyżka
  • żółtko jajek

    3
  • cukier

    3 łyżki
  • aromat waniliowy

    kilka kropli
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Z mąki, masła, 2 łyżek cukru, kwaśnej smietany i cukru waniliowego szybko zagnieść ciasto. Owinąć folią i wstawić na 1 godz, do lodówki.
1 łyżkę maki wymieszać z żółtkami, śmietaną 30% i olejkiem waniliowym.Podgrzewać w rondelku na parze ciągle ubijając, az do zgęstnienia. Ostudzić.
Ciasto wyjąć z lodówki, cienko rozwałkować i wylepić nim natłuszczone foremki do babeczek.Do środka nałożyć trochę kremu i przykryć plasterkiem ciasta(ja wycinałam gwiazdki i serduszka i nimi przykrywałam).
Piec w temp 180 stopni do zarumienienia(ok 20-25 min).

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (3)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Margo1 21.08.2013 11:25
Bardzo fajne ciasteczka
treonina 03.02.2013 14:27
super
Ewaaa 21.01.2012 20:15
Idealne na walentynki!

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat