Babeczki owocówki

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mąka

    20 dag
  • masło

    10 dag
  • woda

    50 ml
  • sól

  • masa

  • lody waniliowe

    1 litr
  • DODATKOWO:

  • owoce

    różnego rodzaju
  • powidła

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Babeczki: Na stolnicę wysypać przesianą mąkę, dodać dość miękkie masło a następnie szczyptę soli. Następnie wodę podgrzać tak, aby była letnia (ok. 40-45 st. C). Wyrobić ciasto. Ciasto przełożyć do folii spożywczej i dać na ok. 20 minut do lodówki. Po tym czasie wyciągnąć i rozwałkować. Później wyciąć krążki i wkładać do specjalnych foremek (okrągłe, nieduże, foremki podobne do tarty). Piec w piekarniku w 180 st. na złoty kolor). Po upieczeniu ostudzić. Na upieczone i ostudzone babeczki dać po kilka łyżek lodów. Udekorować różnymi owocami. Polać powidłami.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (5)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Mati3 11.06.2012 13:15
smaczne:)
gosia47-47 29.02.2012 08:33
pyszne :D
fictor123 28.02.2012 07:54
mnaim
Anio?eczek 26.02.2012 21:17
super, podoba mi się
czekoladka_m 26.02.2012 16:20
Mniam , z lodami:):) pychotka!

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat