Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Babeczki mięsne z jajkiem

2.0
(5)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

mięso mielone 600 g
jajko 2 szt
jajko 1 szt
sól i pieprz
Bułka tarta klasyczna Prymat
tłuszcz do smażenia
kajzerka 1 szt
cebula 1 szt

Przepis i sposób przygotowania na: Babeczki mięsne z jajkiem

Kroki postępowania

1
MASA MIĘSNA
Bułkę namoczyć w mleku. Cebulę obrać, posiekać. Do miski włożyć mięso mielone, dodać odciśniętą bułkę, jajko, cebulę, sól i pieprz. Dokładnie wyrobić masą mięsną.
Krok 1 - Babeczki mięsne z jajkiem foto
2
Jajka dwie sztuki ugotować na twardo, obrać ze skorupek, pokroić w grubsze plastry
Krok 2 - Babeczki mięsne z jajkiem foto
3
Foremki na babeczki wysmarować tłuszczem, wyłożyć masą mięsną połowę foremki, nałożyć na masę plaster jajka,
Krok 3 - Babeczki mięsne z jajkiem foto
4
Przykryć jajko masą, dobrze docisnąć rękoma.
Babeczkę odwrócić, masa mięsna dobrze odejdzie z foremki, obtoczyć je w bułce tartej, włożyć z powrotem do foremki, docisnąć i wyłożyć babeczki na talerze.
Krok 4 - Babeczki mięsne z jajkiem foto
5
Wkładać babeczki na głęboki tłuszcz, smażyć na złoty kolor.
Krok 5 - Babeczki mięsne z jajkiem foto
6
Babeczki podawać od razu po przygotowaniu
Krok 6 - Babeczki mięsne z jajkiem foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Monika58 08.04.2013 19:07
smaczne babeczki - takich nie jadłam
aisoglam 08.04.2013 09:09
Bardzo pomysłowe babeczki :)
Botwinka 08.04.2013 08:18
świetny pomysł
noninka77 07.04.2013 19:20
ciekawy pomysł z tymi foremkami:)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak