Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Babeczki kruche - ciasto podstawowe

2.0
(8)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka pszenna 400 g
cukier puder 150 g
masło 250 g
żółtko jajek 2
śmietana 1-2 łyżki
cukier waniliowy 1 op.

Przepis i sposób przygotowania na: Babeczki kruche - ciasto podstawowe

Mąkę przesiać z cukrem pudrem, dodać zimne masło, cukier waniliowy i przesiekać.
Dodać żółtka i śmietanę - zagnieść ciasto.
Owinąć folią i włożyć na godzinę do lodówki.
Po oziębieniu ciasto rozwałkować na grubość 1/2cm, podsypując mąką.
Wycinać ciasto foremkami, w których będą się piekły babeczki - wykleić środek każdej foremki wyciętym ciastem.
Można, dla pewności, wysmarować foremki masłem.

Piec ok.8-10 minut w 200*C.
Po upieczeniu pozostawić do ostygnięcia, a następnie wypełnić dowolnym słodkim farszem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Adamorek 26.12.2012 14:36
mnaiamciu
IwonaKa 26.12.2012 14:25
trzeba wypróbować
Konczi 26.12.2012 13:54
muszę wypróbować :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak