Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Babeczki drożdżowe

2.0
(4)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mleko 3/4 szklanki
drożdży 2 dag
soli 1 szczypta
cukru 0,5 szklanki
mąki 3 szklanki
jajek 3 szklanki
kakao 2 łyżki
cukier puder
olej 0,5 szklanki

Przepis i sposób przygotowania na: Babeczki drożdżowe

Kroki postępowania

1
Mleko lekko podgrzać. Przelać do miseczki i rozkruszyć drożdże dodając 3 łyżki mąki oraz 1 łyżkę cukru. Wymieszać. Przykryć ściereczką i pozostawić na ok.20 min.
Krok 1 - Babeczki drożdżowe foto
2
Gdy rozczyn podwoi swoją objętość wsypać pozostały rozczyn oraz wbić jajka. Wymieszać. Następnie wsypać mąkę a na koniec olej. Dokładnie wymieszać. Podzielić ciasto na dwie części. Do jednej wsypać kakao a drugą pozostawić jasną. Do foremek przelać najpierw jasne ciasto a następnie ciemne.
Krok 2 - Babeczki drożdżowe foto
3
Foremki z babeczkami ułożyć na blaszce.Przygotować piekarnik.Piec ok 20-35 minut w 180 stopniach.
Krok 3 - Babeczki drożdżowe foto
4
Po upieczeniu babeczki ostudzić. Delikatnie wyjąć z foremek i ułożyć na paterze. Posypać cukrem pudrem.
Krok 4 - Babeczki drożdżowe foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Magula 21.10.2013 22:48
fajne babeczki
GOSIA18 21.10.2013 19:56
Ciekawy i pyszny deser
nutellla 21.10.2013 19:34
mmm smaczne

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak