Babeczki czekoladowe

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • masło

    125 gram
  • czekolada gorzka

    125 gram
  • jajko

    3 sztuki
  • cukier

    150 gram
  • mąka pszenna

    100 gram
  • proszek do pieczenia

    1 łyżeczka
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Masło i gorzką czekoladę roztopić w kąpieli wodnej i lekko przestudzić. Oddzielić żółtka od białek. Białka schłodzić jeszcze w lodówce. Żółtka i cukier ubić na puszystą masę. Miksując dodać przestudzoną czekoladę. W osobnej misce wymieszać mąkę pszenną z proszkiem do pieczenia i dodawać stopniowo do ciasta, miksując na małych obrotach. Ciasto wychodzi dość gęste. Białka ubić na puszystą pianę, dodać ją do ciasta i bardzo delikatnie wymieszać. Ciasto przełożyć do formy na muffinki, wyłożonej papilotkami. Piec w nagrzanym piekarniku przez ok. 25 min w temperaturze 180 st. C bez termoobiegu.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (5)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Róża1 02.11.2014 19:17
przepyszne babeczki :-).
gosia56 02.11.2014 18:37
porywam jedną babeczkę ;)
Magula 19.10.2014 08:54
mniam pysznosci
agnieszka214 18.10.2014 23:08
pysznosci poprostu
as28 18.10.2014 19:54
rewelacyjne babeczki

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat