Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Babeczki czekoladowe

2.0
(5)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

masło 125 gram
czekolada gorzka 125 gram
jajko 3 sztuki
cukier 150 gram
mąka pszenna 100 gram
proszek do pieczenia 1 łyżeczka

Przepis i sposób przygotowania na: Babeczki czekoladowe

Masło i gorzką czekoladę roztopić w kąpieli wodnej i lekko przestudzić. Oddzielić żółtka od białek. Białka schłodzić jeszcze w lodówce. Żółtka i cukier ubić na puszystą masę. Miksując dodać przestudzoną czekoladę. W osobnej misce wymieszać mąkę pszenną z proszkiem do pieczenia i dodawać stopniowo do ciasta, miksując na małych obrotach. Ciasto wychodzi dość gęste. Białka ubić na puszystą pianę, dodać ją do ciasta i bardzo delikatnie wymieszać. Ciasto przełożyć do formy na muffinki, wyłożonej papilotkami. Piec w nagrzanym piekarniku przez ok. 25 min w temperaturze 180 st. C bez termoobiegu.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Róża1 02.11.2014 19:17
przepyszne babeczki :-).
gosia56 02.11.2014 18:37
porywam jedną babeczkę ;)
Magula 19.10.2014 08:54
mniam pysznosci
agnieszka214 18.10.2014 23:08
pysznosci poprostu
as28 18.10.2014 19:54
rewelacyjne babeczki

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak