Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Babeczki bakaliowe

2.0
(8)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

jajko 2 szt
cukier kryształ 1/2 szkl
mąka pszenna 3/4 szkl
mąka ziemniaczana 1/4 szkl
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
margaryna 1/2 kostki
kakao 1 łyżeczka
morele suszone 1 garść
śliwki suszone 1 garść
orzechy włoskie siekane 2 garści

Przepis i sposób przygotowania na: Babeczki bakaliowe

Białka jajek ubić na sztywną pianę z cukrem. Zmiksować z żółtkami, wymieszać z mąką i proszkiem do pieczenia. 2-3 łyżki masy odłożyć i wymieszać z kakao. Do reszty dodać pokrojone bakalie.
4 foremki na babeczki o średnicy 11 cm natłuścić i oprószyć bułka tartą. Wlać do nich masę bakaliową i po łyżce masy kakaowej. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 20-30 minut. Aby upiec babkę w normalnej formie należy podwoić składniki. Po upieczeniu posypać cukrem pudrem. Smacznego :)

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak