Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Babeczki

2.0
(2)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

masło 250g 250g
mąka ziemniaczana 250g 250g
mąka tortowa 250g 250g
cukier 450g 450g
woda 120ml 120ml
jajko 5szt
proszek do pieczenia 2 łyżeczki
sól do smaku

Przepis i sposób przygotowania na: Babeczki

W rondelku umieszczamy wodę, masło i cukier. Całość podgrzewamy i mieszamy aż do stopienia masła i rozpuszczenia cukru. Zostawiamy do przestudzenia. Do miski wsypujemy szczyptę soli, obie przesiane mąki oraz proszek do pieczenia. Oddzielamy żółtka od białek. Do miski z mąką wlewamy zawartość rondelka cały czas mieszając łyżką lub rózgową trzepaczką. Gdy ciasto jest już bez grudek, dodajemy do niego 5 żółtek i mieszamy, następnie wlewamy sok z cytryny i wsypujemy otartą skórkę. Całość mieszamy do połączenia skłądników . Na koniec ubijamy z białek z dodatkiem szczypty soli sztywną pianę, dodajemy ją do ciasta delikatnie mieszając łyżką.

Babeczki wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C. Czas pieczenia jednej partii to około 20-22 minut (sprawdzajcie patyczkiem, bo czas zależy też od użytych foremek i liczby babeczek włożobych na raz). Są bardzo pyszne a na koniec polałam je lukrem smacznego

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

agnieszka214 20.08.2016 22:00
Same pyszności
JulkaTomeczek 17.08.2016 23:45
Pyszne i kolorowe

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak