Babeczki

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • Ciasto:

  • mąka

    300g
  • masło

    200g
  • cukier puder

    100g
  • cukier waniliowy

    1
  • żółtko jajek

    2
  • masa

  • Masa śmietankowa

    1
  • słodka śmietanka

    0,5l
  • owoce sezonowe

    500g
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Mąkę przesiać, posiekać z pokrojonym na kawałki masłem, dodać cukier i żółtka. Ciasto zagnieść na gładką masę i wstawić no godzinę do lodówki. Do lodówki włożyć również śmietankę, aby się dobrze schłodziła. Piekarnik rozgrzać do 200 stopni C.
Foremki do babeczek dokładnie wysmarować tłuszczem. Następnie rozwałkować ciasto na grubość 3-4 mm i wyłożyć nim wysmarowane tłuszczem foremki. Na dnie ciasto ponakłuwać widelcem. foremki z ciasta wstawić do rozgrzanego piekarnika i piec ok. 15 min.
Wystudzone babeczki wyjąć z foremek. Przygotować masę: schłodzoną śmietankę ubijać mikserem, pod koniec ubijania stopniowo dodawać masę śmietankową o smaku waniliowym, delikatnie mieszając mikserem na najniższych obrotach. Gotową masę wyłożyć na upieczone babeczki. Udekorować owocami.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (2)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Ewelina38 24.04.2013 21:03
przepyszne słodkości :P)
Mira85 21.02.2013 13:57
pycha

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat