Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

BABECZKI

2.0
(9)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka pszenna 500 gram
margaryna 250 gram
smalec 0,5 łyzki
cukier puder 100 gram
żółtko jajek 1 szt
proszek do pieczenia 1 łyżka
mleko na krem 0,5 l
margaryna 100 gram
cukier 150 gram
mąka krupczatka 3 łyzki
jaja 1 szt
żółtko jajek 2 szt

Przepis i sposób przygotowania na: BABECZKI

Na ciasto wszystkie składniki zagniatamy, gdy ciasto nie będzie się kleić dodajemy trochę mleka. Na krem:mleko dzielimy na 2 części: większą i mniejszą.
Do większej dodajemy: cukier. Mieszamy a po pewnym czasie dodajemy margarynę.
Do mniejszej części dodajemy mąkę, białko ubite na pianę i żółtka - mieszamy.
Teraz wszystko łączymy (dodajemy do mniejszej części). Wszystko stawiamy na ogniu ciągle mieszając, aż zgęstnieje. Oblepiamy foremkę ciastem, nakładamy krem i przykrywamy krążkiem ciasta, dociskając brzegi. Pieczemy do zarumienienia się wierzchu (ok. 20 min).
Po upieczeniu i przestygnięciu możemy naszą babeczkę posypać cukrem pudrem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Henryka2 28.02.2013 18:31
A po co mleko jak ciasto jest wyrobione?!Jakieś niepotrzebne udziwnianie.Opis bardzo niezrozumiały, chaotyczny.
reniatka 10.12.2012 16:46
smaczne i ładniutkie
miroslawa 30.11.2012 04:11
fajne, zjadło by się
Kulinarna Ja 29.11.2012 19:01
urocze, wygladaja bardzo apetycznie!
Magula 29.11.2012 18:44
pięknie wygladaja, i napewno sa pyszne
Marta1986 29.11.2012 15:54
smaczne
gosia56 29.11.2012 14:48
napewno pyszne.
Mati3 29.11.2012 14:37
pysznie wyglądają:)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak