Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Babciny makowiec

2.0
(7)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Ciasto

mąka 2 1/4 szkl
cukier 1/2 szkl
cukier waniliowy 1 opakowanie
masło 10 dag
jajko 1 szt
żółtko jajek 3 szt
mleko 1/2 szkl
drożdże 4 dag

Dodatkowo

masa makowa 1 puszka
białko

Przepis i sposób przygotowania na: Babciny makowiec

Kroki postępowania

1
W letnim mleku rozpuszczamy drożdże wraz z 1 łyż cukru. Odstawiamy do wyrośnięcia. Masło z cukrem i cukrem waniliowym ucieramy na pulchną masę. Dodajemy jajko i żółtka. Do mąki dodajemy rozczyn z drożdży i utarte żółtka. Całość dokładnie wyrabiamy drewnianą łyżką, aż cisto będzie odstawało od krawędzi miski.. Następnie ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na około 30 minut.
Krok 1 - Babciny makowiec foto
2
Wyrośnięte ciasto rozwałkowujemy na cienkie blaty (według wymiarów formy, w której będziemy piec ciasto. Każdy płat ciasta smarujemy białkiem i przekładamy masą makową.
Krok 2 - Babciny makowiec foto
3
Ostatnią warstwę powinno stanowić ciasto. Ciasto pieczemy około 1 godzinę w 185 stopniach.
Smacznego!
Krok 3 - Babciny makowiec foto

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Zdzisław 28.05.2015 12:22
takie słodkości bardzo lubię
IKrakowianka 28.05.2015 09:12
bardzo lubię takie wypieki

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak