Babciny ciemny placek

Babciny ciemny placek

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

g

kg

gramów

gniazda

gniazd

ml

duża łyż.

dużej łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

Ciasto

  • mąka

    1/2 kg
  • miód sztuczny

    1 słoik
  • margaryna

    1
  • cukier

    1 szkl
  • jajko

    5
  • kakao

    1/3 opakowania
  • cynamon

    1 opakowanie
  • amoniak

    1 łyżeczka
  • bakalie

    orzechy, rodzynki

Polewa

  • masło

    1/3 kostki
  • kakao

  • cukier

  • woda ciepła

    2-3 łyżki
  • orzechy włoskie

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Ciasto:
Miód, cukier, margarynę, cynamon rozpuścić w garnku. Odstawić do ostygnięcia. Gdy ostygnie dodać mąkę i jajka, wymieszać. Dodać kakao aby ciasto nabrało ciemnego koloru. Dodać bakalie i wymieszać. Pod koniec w mleku zaparzyć amoniak i dodać do ciasta. Piec w średnio nagrzanym piekarniku do tzw. suchego patyczka.

Polewa:
Wszystkie składniki(oprócz orzechów) włożyć do garnka i zagotować. Gdy wszystkie składniki się połączą, wyłączyć. Gotową polewą polać ciasto i posypać posiekanymi orzechami.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (2)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Jagódka77 18.01.2017 16:29
super ciacho
Franciszek 24.11.2016 00:27
dobry do kawy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat