Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

babcine racuszki z leśnym koktajlem

2.0
(5)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

mąka pszenna 250 g
mleko 2% 200 ml
drożdże 6 g
jajko
cukier 20 g
wanilia
sól
konfitura malinowa 30 g
mleko 200 ml
jogurt naturalny 60 g
cukier puder
jabłko 200 duże
konfitura 30 jagodowa
konfitura 25 g

Przepis i sposób przygotowania na: babcine racuszki z leśnym koktajlem

Suche drożdże mieszamy z letnim mlekiem odstawiamy na 10 minut. Przygotowujemy mąkę jajko cukier, laskę świeżej wanilii, szczyptę soli. dodajemy mleko z drożdżami i wszystko miksujemy. do ciasta dodajemy starte jabłka i delikatnie mieszamy. Odstawiamy na godz jak ciasto wyrośnie. Jeśli ciasto jest zbyt rzadkie można dodać trochę mąki.

W tym czasie można zrobić koktajl.
Ze względu na to, że jest zima i nie mam świeżych owoców koktajl zrobiłam z konfitur, które robiłam w czasie lata. W sezonie letnim jak najbardziej warto zastąpić je świeżymi owocami. Wykorzystałam konfiturę malinową, jagodową i z czarnej porzeczki.
Konfitury mieszam z mlekiem 200ml i jogurtem.
Smażymy racuchy na małym ogniu powoli żeby w środku nie były surowe a z wierzchu za bardzo nie z pieczone.
Gotowe placki można posypać cukrem pudtem, polać miodem lub posmarować konfiturą. Jęsli ktoś nie jest fanem słodkich rzeczy może posypać placki żurawiną lub drobno pokrojonymi migdałami

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Miki 06.02.2013 15:56
mniam
[email protected] 06.02.2013 15:47
wyglądają bardzo smakowicie
Pietruszka 06.02.2013 15:36
smaczne

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak