Babcina szarlotka

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

Ciasto

  • mąka pszenna

    600 gram
  • masło lub margaryna

    250 gram
  • śmietana 18 proc

    200 ml
  • jajko

    1 sztuka
  • żółtko jajek

    2 sztuki
  • proszek do pieczenia

    1 łyżeczka
  • cukier kryształ

    3/4 szklanki

Masa jabłkowa

  • jabłka

    2 kg
  • cukier kryształ

    4 łyżki
  • cynamon Prymat

    2 łyżki

dodatkowo

  • cukier puder

    100 gram
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Ciasto;
Z podanych składników zagnieść ciasto. Podzielić na dwie równe części.
Rozwałkować obie części.
Pierwszą częścią wyłożyć prostokątną blachę.
Drugą częścią należy przykryć wcześniej wyłożoną masę jabłkową.

Masa jabłkowa;
Jabłka obrać i zetrzeć na tarce na grubym oczku. Dodać cukier i cynamon.Wymieszać. Wyłożyć na ciasto rozłożone na blasze. Przykryć drugą częścią ciasta.

Piec w ok 50 minut w temperaturze 170-180 stopni.

Po ostudzeniu opruszyć cukrem pudrem.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (8)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Ela15 11.01.2016 07:31
wspaniale wygląda
Bernadeta1 04.01.2016 16:15
bardzo lubię takie ciasto
Ewelina1991 04.01.2016 09:08
taka szarlotka najlepsza!!!
Krzysztof15 04.01.2016 08:57
bardzo lubię
Krystyna32 04.01.2016 08:11
bardzo lubię
Babeczka35 04.01.2016 08:04
Taka jest najlepsza.
Franciszek 04.01.2016 00:19
pyszna szarlokta
Ewa Wojtaszko 03.01.2016 23:40
pysznie wygląda,teraz będzie mi się śniła taka codziennie, dopóki sama nie zrobię

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat