Arroz Congri, czyli meksykański ryż z fasolą

Arroz Congri, czyli meksykański ryż z fasolą

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
3 - 4

smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

g

kostka

kg

gramów

ml

duża łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

ryż z faolą

  • fasola czerwona z puszki

    1 puszka
  • koncentrat pomidorowy

    1/3 słoiczka
  • Pomidory krojone z puszki

    1 puszka
  • olej rzepakowy

    3 łyżki
  • cebula czerwona

    1 sztuka (spora)
  • cebula biała

    1 sztuka (spora)
  • czosnek

    3-4 zabki
  • kukurydza w puszce

    1 puszka (niekoniecznie)
  • papryka czerwona

    1 sztuka
  • papryczka chili

    1/3 sztuki
  • natka kolendry

    1 pęczek (opcjonalnie)
  • ryż długoziarnisty

    1 szklanka

przyprawy

  • papryka słodka mielona

    1 łyżeczka
  • wędzona papryka w proszku

    1 łyżeczka
  • papryka ostra mielona

    3/4 łyżeczki
  • kolendra mielona

    1 łyżeczka
  • kmin rzymski mielony

    1 łyżeczka
  • czosnek granulowany

    1 łyżeczka
  • oregano

    1 łyżeczka
Wyślij składniki na:
Listonic
promotion_img Reklama na dziś

Sposób przygotowania

Cebulę, czosnek i paprykę i chilli kroję w drobną kostkę. Na dnie garnka lub patelni rozgrzewam olej, wrzucam warzywa i smażę aż cebula lekko zbrązowieje, wtedy dodaje przyprawy i ew. łyżkę oleju. Smażę aż zaczną pachnieć, wsypuję ryż, dorzucam ogonki kolendry (związuję je aby sie nie rozpadły) i smażę chwilę, dodaję sól do smaku, wlewam około 2 szklanek wody, i gotuję aż ryż ją prawie całkiem wchłonie, wtedy dodjaę fasolę, kukurydzę, pomidory i koncentrat oraz 1/2 szkl. wody, doprawiam do smaku sola i pieprzem i dalej gotuję. Ryż po ugotowaniu zostawiam na jakieś 10 min. pod kocem aby doszedł, a następnie jeszcze próbuje i ew. przyprawiam. Podajemy np. do szaszłyków , mięs ale i doskonale smakuje jako samodzielne danie.
Jeśli nie macie kolendry zastąpcie ja pietruszką. W sezonie użyjcie świeżych pomidorów, możecie też zamieniać rodzaje ryżu np. użyć kolorowego, basmanti czy innego ulubionego. Nie nadaje sie jednak taki do risotta.

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat