Doradca Smaku logoandPrymat logo
Mięsa - najlepsze przepisy SPRAWDŹ

Aroniówka

5.0
(8)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

liście wiśni
30 szt
aronia
1,2 kg
cukier
1,5 kg
spirytus
1 l
Kwas cytrynowy Prymat
2 op
Sklep Prymat
woda
3 l

Przepis i sposób przygotowania na: Aroniówka

Kroki postępowania

1
1. Owoce aronii wraz z liśćmi wiśni należy zamrozić na jakiś czas.
2. Wyjmujemy po kilku dniach z zamrażalki i zostawiamy do momentu rozmrożenia.
Krok 1 - Aroniówka foto
2
3. W garnku zagotowujemy 3 l wody i dorzucamy aronię wraz z liśćmi wiśni i cukrem.
4. Po zagotowaniu dodajemy kwasek cytrynowy i spirytus.
Krok 2 - Aroniówka foto
3
5. Całość przelewamy do butelek i odstawiamy na kilkanaście dni, aby się wszystko ładnie przegryzło. Ja spróbowałem dopiero po 2 miesiącach i jest pysznie!
Krok 3 - Aroniówka foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Stenka 29.01.2017 10:43
a co z cukrem?
matesko 05.11.2014 13:08
jak dla mnie to bardzo lura, mało procentowa, 1 litr spirytusu i az 3 litry wody+ cukier+sok z aronii to pewnie wyjdzie tylko ze 20%
kasienka23 26.01.2014 11:57
pyszna nalewka, uwielbiam aroniówkę z lodami :)
Anna169Hosz 26.01.2014 10:27
Przydałby się kieliszeczek dla zdrowia :)
iwi 26.01.2014 00:29
Pyszna nalewka

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak