Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Aromatyczny ryż z groszkiem

2.0
(4)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

ryż jaśminowy 380 g
bulion drobiowy 660 ml
masło 40 g
czosnek 2 ząbki
Liść laurowy suszony Prymat 3 sztuki
zielony groszek 1 puszka
szalotka 3 sztuki
olej 1 łyżka
imbir starty 1 łyżeczka
Papryka ostra mielona Prymat 0,5 łyżeczki

Przepis i sposób przygotowania na: Aromatyczny ryż z groszkiem

1. W garnku z grubym dnem rozgrzać masło. Dodać zmiażdżony czosnek i imbir. Smażyć przez minutę cały czas mieszając. Dodać ryż, liść laurowy, sól. Całość zalać gorącym bulionem i doprowadzić do wrzenia. Garnek przykryć, ogień zmniejszyć do minimum. Gotować 10 minut, zgasić ogień. Odstawić garnek w ciepłe miejsce na kolejne 10 minut.
2. W międzyczasie odsączyć groszek. Szalotki pokroić w cienkie piórka i usmażyć na chrupko z oleju. Ryż wymieszać z groszkiem i połową szalotki. Podzielić na porcje. Wierzch każdej porcji posypać resztą szalotki i ostrą papryką.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Poison1988 30.11.2012 11:09
aż sobie wyobraziłam ten zapaszek :)
dagmara020 12.09.2012 09:56
pychotka:)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak