Aromatyczny rosół z nutą gałki muszkatołowej

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • kurczak

    1/2 szt
  • marchew

    3 szt
  • pietruszka korzeń

    1 szt
  • seler

    kawałek
  • por

    kawałek
  • liście kapusty

    3 szt
  • pomidor

    1/2 szt
  • natka pietruszki

    1 pęczek
  • liście laurowe Prymat

    5 szt
  • gałka muszkatołowa cała

    1/4 szt
  • sól

  • ziele angielskie całe

    10 szt
  • pieprz czarny mielony

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kurczaka dokładnie umyć, zalać wodą w głębokim garnku i doprowadzić do wrzenia. Wsypać łyżeczkę soli i gotować ok 20 min. Następnie wrzucić do garnka marchew, pietruszkę , seler, por, natkę, kapustę i pomidora, ziele i liść laurowy. Ja wrzucam w całości ale oczywiście można pokroić marchew i pietruszkę na mniejsze kawałki. Gotować ok 1 h na wolnym ogniu. Delikatnie wyjąć kurczaka i warzywa z rosołu.Do wywaru zetrzeć kawałek gałki i jeśli nie dodaliśmy wcześniej świeżego lubczyku to można teraz dodać suszony. Doprawić do smaku solą i świeżo zmielonym pieprzem. Podawać z makaronem i świeżą natką pietruszki.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (8)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Motorek 30.04.2014 20:13
uwielbiam rosół
Wacław 18.04.2014 19:13
musze kiedys spróbowac z gałką muszkatołową
Malinka 14.02.2014 22:43
Ciekawy ten dodatek do rosołu, który wygląda przepysznie!
Monika10 26.01.2014 21:57
super rosołek
Cranberry 26.01.2014 21:14
pyszny rosołek
Renataj 26.01.2014 21:13
Przyznaję, że rosołu z dodatkiem gałki muszkatołowej jeszcze nie jadłam.
gosia1988 26.01.2014 20:38
smakowicie wygląda
Milka100 26.01.2014 20:36
smaczny rosołek

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat