Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

AROMATYCZNY KARP CZOSNKOWY

2.0
(4)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

karp 1 szt(około1kg)
czosnek 3-4 ząbki
cytryna 1 szt
mąka krupczatka 2 łyżki
masło 2 łyżki
olej do smażenia 4 łyżek
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat do smaku

Przepis i sposób przygotowania na: AROMATYCZNY KARP CZOSNKOWY

Kroki postępowania

1
Rybę wypatroszyć,oskrobać z łusek,odciąć głowę,płetwy i ogon.Dokładnie umyć,osuszyć papierowymi ręcznikami i pokroić na kawałki.Cytrynę sparzyć wrzątkiem przekroić na pół i wyciśniętym sokiem skropić kawałki ryby.
Krok 1 - AROMATYCZNY KARP CZOSNKOWY foto
2
Teraz przecisnąć obrane ząbki czosnku przez praskę i natrzeć nim każdy kawałek karpia,doprawić pieprzem i solą morską do smaku.Tak przygotowaną rybę przełożyć do miski,przykryć i odstawić do lodówki na dwie godziny.
Krok 2 - AROMATYCZNY KARP CZOSNKOWY foto
3
Na patelni rozgrzać olej z dodatkiem masła,rybę wyjąć z lodówki ,obtoczyć w mące krupczatce i smażyć na złoty kolor z obu stron przez około 7-8 minut z każdej.
Krok 3 - AROMATYCZNY KARP CZOSNKOWY foto
4
Usmażoną rybę przełożyć na talerz lub półmisek,podawać z pieczywem.Smacznego.
Krok 4 - AROMATYCZNY KARP CZOSNKOWY foto

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

asiatok 30.12.2015 21:11
jeszcze nie próbowałam rybki z czosnkiem :-)
kate.500 27.11.2013 07:52
uwielbiam karpia w każdej wersji
teresa18 21.07.2013 14:47
karpia lubie w każdej postaci
olkaaa 17.06.2013 07:34
muszę spróbować
Ewelina38 18.03.2013 11:46
przepysznie wygląda ten karpik :)
ankaryba 04.03.2013 08:21
super przepis na rybkę!!!
gacopierz23 11.01.2013 21:23
w krupczatce czas spróbować
Krystyna32 22.12.2012 07:18
extra
Wacław 19.12.2012 13:44
pycha,przepis na czasie :)
cooleczka 27.11.2012 18:47
zapowiada się fajnie
mirosława4 09.11.2012 18:18
smaczna i zdrowa rybka
Seba 29.10.2012 08:46
pycha
anemon 27.10.2012 17:23
U mnie karp też tylko na Święta, ale zawsze dużo i na różne sposoby. Muszę wypróbować z mąką krupczatką.
MAR3STA 24.10.2012 18:40
zjadłabym takiego karpia, mniam
Łukasz15 22.10.2012 18:35
Super rybka
Ada-Gaba 18.10.2012 07:54
wspaniała kolacyjka
monisia1977 17.10.2012 06:02
pycha
kasienka23 16.10.2012 20:03
ale bym zjadł takiego karpia.... :)
Poison1988 16.10.2012 19:11
Mmmm, uwielbiam karpia... tyle, że jadam jedynie w święta :(
sara1 16.10.2012 19:04
wspaniała rybka
Simeo 16.10.2012 18:58
super
natii3624 16.10.2012 18:05
mmmniam! :) Smakowicie ;)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak