Aromatyczny boczek pieczony w rękawie z płatkami czosnku

Aromatyczny boczek pieczony w rękawie z płatkami czosnku

Czas przygotowania:
powyżej 1h

Ilość porcji:
5+

Tak upieczony boczek idealnie smakuje na ciepło - jak i po ostygnięciu,  z chlebem. Przyznam, że w moim domu większość znika już zaraz po wyjęciu z piekarnika! Mięso wychodzi aromatyczne, doskonale doprawione oraz dzięki pieczeniu w rękawie - bardzo mięciutkie.

smaczek_1

Kalkulator jednostek

×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

Mięso:

  • boczek

    1 kilogram

Marynata:

  • sos sojowy

    2 łyżki
  • liść laurowy

    2 sztuki
  • majeranek

    2 łyżki
  • papryka słodka mielona

    1 łyżeczka
  • papryka ostra

    1 łyżeczka
  • sól

    1 łyżeczka

Dodatkowo:

  • czosnek suszony

    15 płatków
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Liście laurowe należy pokruszyć.

Składniki marynaty dokładnie wymieszać (powstanie bardzo gęsta papka), a następnie natrzeć nią uprzednio umyty i osuszony boczek.

Na końcu mięso naszpikować czosnkiem (czyli zrobić w nim małe nacięcia, w które należy powpychać płatki czosnku).

Całość umieścić w rękawie do pieczenia, szczelnie związać i włożyć do lodówki minimum na 2 godziny, a najlepiej na całą noc.

Po tym czasie boczek wsadzić do rozgrzanego piekarnika i piec do miękkości (około 1-1,5 h) w 180 stopniach.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat