Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Aromatyczne powidła śliwkowe

2.0
(1)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

Goździki całe Prymat 10 szt
cynamon kawałek 3 cm
cukier 70 dag
rum 4 łyżki
śliwki węgierki 3,5 kg

Przepis i sposób przygotowania na: Aromatyczne powidła śliwkowe

Śliwki myjemy, osuszamy i drylujemy. Przekładamy do żeliwnej brytfanny, dodajemy goździki, pokrojony na 4 kawałki cynamon i 10 dag cukru /cukier wsypujemy na owoce/. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 150 stopni C. Po 30 min. wsypujemy 6 łyżek cukru, mieszamy i wstawiamy do piekarnika na dalsze 30 min. Znów do owoców dodajemy 6 łyżek cukru i znów wstawiamy do piekarnika na 30 min. i tak do wykorzystania całej porcji cukru. W sumie powidła powinniśmy "zapiekać" 4 godziny. Na końcu wyjmujemy kawałki cynamonu, wlewamy rum i mieszamy. Gorące powidła przekładamy do słoików, zakręcamy i odwracamy do góry dnem do wystudzenia.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak