Aromatyczna zupa grzybowa z prawdziwków z makaronem

Czas przygotowania:
powyżej 1h

Ilość porcji:
3 - 4

Pyszna zupa grzybowa z prawdziwków z makaronem jest naszą ulubioną zupą sezonową, gdy jest wysyp polskich grzybów. Smacznego!

Kalkulator jednostek
×

kostka

g

kg

gramów

gniazda

gniazd

ml

duża łyż.

dużej łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

Składniki:

  • prawdziwki

    1 kilogram
  • cebula

    2 sztuki
  • smalec

    2 łyżki
  • woda

    3 litry
  • Ziele angielskie całe Prymat

    3 ziarna
  • Liść laurowy suszony Prymat

    1 liść
  • Kucharek przyprawa uniwersalna

    2 łyżki
  • śmietana 18%

    200 gramów
  • mąka pszenna

    4 łyżki
  • woda

    1 szklanka
  • Pieprz czarny mielony Prymat

    2 łyżeczki
  • Przyprawa do zup i potraw Kucharek

    1 łyżka
  • natka pietruszki

    1 pęczek
  • makaron

    250 gramów
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Przygotowanie:

Krok 1 - Aromatyczna zupa grzybowa z prawdziwków z makaronem foto

Oczyszczone prawdziwki pokroić na większe kawałki, wsypać do garnka i zalać nie dużą ilością wody. Po zagotowaniu wylać na durszlak i przepłukać zimną wodą.

W garnku na smalcu podsmażyć pokrojoną w kostkę cebulę, dodać grzyby z durszlaka i podsmażać na średnim ogniu wszystko około 10 minut, co jakiś czas mieszając.

Krok 2 - Aromatyczna zupa grzybowa z prawdziwków z makaronem foto

Wlać wodę, dodać przyprawę Kucharek, ziele angielskie, liść laurowy i gotować 30 minut na mniejszym ogniu.

Krok 3 - Aromatyczna zupa grzybowa z prawdziwków z makaronem foto

Śmietanę wymieszać z mąką, wodą i wlać do zupy. Mieszać do zagotowania i zdjąć z ognia. Doprawić pieprzem mielonym czarnym, przyprawę w płynie, posiekaną natką pietruszki. Podawać z makaronem.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat