Aromatyczna tarta z botwinką i kozim serem

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mąka krupczatka

    250 g
  • masło

    125 g
  • woda zimna

    3-4 łyżki
  • żółtko jajek

    2
  • szczypta soli

  • botwina razem z burakami

    2 pęczki
  • koper

    pęczek
  • czosnek

    ząbek
  • cebula biała

  • ser kozi

    150 g
  • masło

    łyżka
  • jajko

    3
  • śmietana

    3 łyżki
  • jogurt grecki

    3 łyżki
  • sok z cytryny

    1/2
  • Sól czosnkowa jodowana Prymat

  • Pieprz biały mielony Prymat

  • gałka muszkatołowa

  • lubczyk

    kilka listków
  • Zioła prowansalskie suszone Prymat

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Przygotowanie:
1. Z przesianej mąki, schłodzonego masła, żółtek, wody i szczypty soli zagniatamy ciasto. Gotowe ciasto przekładamy na ok. 30minut do lodówki lub jak w moim przypadku na 10minut do zamrażalnika.
2. Używałam silikonowej formy do tarty, dzięki czemu nie musiałam jej niczym wykładać ani smarować. Jeśli nie mamy silikonowej, tradycyjnie trzeba formę wyłożyć papierem do pieczenia lub wysmarować masłem i podsypać mąką.
3. Formę wyklejamy ciastem i dość gęsto nakłuwamy widelcem. Wkładamy do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika na ok. 20 minut.
4. W tym czasie w garnku rozpuszczamy masło, podsmażamy czosnek i drobno posiekaną cebulę. Dokładamy pokrojoną botwinkę wraz z buraczkami. Chyba, że są dość duże wtedy dodajemy ich po prostu mniej.
5. Dolewamy 1/3 szklanki wody, posiekany koperek, sok z cytryny, sól czosnkową, pieprz ziołowy oraz łyżeczkę ziół prowansalskich. Dusimy pod przykryciem ok. 8minut.
6. Jajka roztrzepujemy razem ze śmietaną i jogurtem. Doprawiamy startą gałką muszkatołową (ok. pół łyżeczki), szczyptą soli i świeżo mielonym białym pieprzem.
7. Na podpieczony spód tarty przekładamy botwinkę, rozkruszamy kozi ser i zalewamy mieszaniną jajek, śmietany i jogurtu. Na środku rozsypujemy kilka listków lubczyku.
8. Zapiekamy ok. 10minut z termoobiegiem do zrumienienia wierzchu.
9. Tarta jest fantastyczna zarówno jako dodatek do mięsa, jak i jako samodzielne danie.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (8)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
owca441 27.07.2013 17:12
naprawdę ciekawa
Róża1 21.07.2013 23:22
przepyszna , tylko ja dla siebie muszę bez sera koziego:-), tylko inny , bo mnie odrzuca zapach:-)
teresa18 21.07.2013 14:47
rewelacyjna
Bernadeta1 12.07.2013 22:29
ciekawy przepis
Ania321 11.07.2013 23:25
ciekawy przepis :)
lee-aa 11.07.2013 21:49
Super, kolejny przepis do wypróbowania :)
aisoglam 11.07.2013 21:26
Pyszne masz te rozterki kulinarne :)
Marta1986 11.07.2013 20:45
pyszności mniam mniam

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat