Przepis i sposób przygotowania na: Arabskie mamoul z orzechami i figami
Proporcje na 10 sztuk.
Ciasto:
Mieszamy ze sobą wszystkie suche składniki, dodajemy miękkie masło (najpierw 150 g, resztę tylko w miarę potrzeby). Dolewamy olej, wodę różaną, całość miksujemy na gładką masę.
Ciasto wkładamy do torebki foliowej i schładzamy w lodówce przez godzinę.
Nadzienie:
Orzechy miksujemy, dodajemy mus i dalej miksujemy do połączenia się składników. Orzechów nie mielimy na proszek, lepiej jak lekko chrupią w nadzieniu.
Po schłodzeniu ciasto dzielimy na 10 części, każdą rozpłaszczamy w okrąg.
Na środek każdej porcji nakładamy nadzienie, lekko je spłaszczając.
Ciasto zlepiamy, jak na pierogi tworząc płaskie koło.
Każde ciastko ozdobnie nacinamy, lub robimy wzorek gotowymi foremkami.
Ciastka pieczemy w 180 st. C, przez około 20-30 minut.