Arabskie mamoul z orzechami i figami

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Przenieśmy się do Afryki i Bliskiego Wschodu. Cudownie kruche arabskie ciasteczka delikatnie pachnące różą. Nadzienie to świetne połączenie orzechów i fig.
  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

Ciasto:

  • mąka pszenna

    200 gramów
  • mąka ziemniaczana

    50 gramów
  • semolina

    100 gramów
  • cukier puder

    40 gramów
  • masło

    150 gramów
  • olej

    2 łyżki
  • woda

    2 łyżki
  • sól

    1 szczypta

Nadzienie:

  • orzechy laskowe

    100 gramów
  • mus

    2 łyżki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Proporcje na 10 sztuk.

Ciasto:

Mieszamy ze sobą wszystkie suche składniki, dodajemy miękkie masło (najpierw 150 g, resztę tylko w miarę potrzeby). Dolewamy olej, wodę różaną, całość miksujemy na gładką masę.

Ciasto wkładamy do torebki foliowej i schładzamy w lodówce przez godzinę.

Nadzienie:

Orzechy miksujemy, dodajemy mus i dalej miksujemy do połączenia się składników. Orzechów nie mielimy na proszek, lepiej jak lekko chrupią w nadzieniu.

Po schłodzeniu ciasto dzielimy na 10 części, każdą rozpłaszczamy w okrąg.
Na środek każdej porcji nakładamy nadzienie, lekko je spłaszczając.
Ciasto zlepiamy, jak na pierogi tworząc płaskie koło.
Każde ciastko ozdobnie nacinamy, lub robimy wzorek gotowymi foremkami.

Ciastka pieczemy w 180 st. C, przez około 20-30 minut.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (4)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Babeczka35 28.01.2019 15:49
Bardzo smakowite ciasteczka. Porywam jedno.
Basiliana 18.01.2019 14:12
Ciasteczka wyglądają pysznie, a dzięki temu nadzieniu pewnie znikają w mig.
Bożena Matuszczyk 18.01.2019 11:03
Koral ciasteczka smakowite i kuszące.Taki mus musi być pyszny.;)
KORAL 18.01.2019 10:42
Przepraszam, ale nie mogłam umieścić tego w przepisie, brak składników. MUS jest FIGOWY WODA to WODA RÓŻANA SORRY.

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat