Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Anyżowa pomidorówka na rozgrzewkę

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

korpus z kurczaka 30 dag
cebula 1 sztuka
Liść laurowy suszony Prymat 1 sztuka
ziele angielskie 2 sztuki
pieprz ziarnisty 8 sztuk
Goździki całe Prymat 1 sztuka
sól 1 szczypta do smaku
lubczyk 1 gałązka
pietruszka natka 1 gałązka
pieprz mielony 1 szczypta do smaku
woda 5 szklanek
przecier pomidorowy 0,5 litra
cukier 1 szczypta do smaku
Przyprawa do zup i potraw Kucharek 1 do smaku
anyżówka 3 łyżki
włoszczyzna 1 (bez kapusty)

Przepis i sposób przygotowania na: Anyżowa pomidorówka na rozgrzewkę

Kroki postępowania

1
Obrać warzywa i cebulę.
Na suchej patelni zrumienić warzywa i cebulę.
Podzielony na kawałki korpus kurczaka obsmażyć ( do lekkiego obrumienienia) na tej samej patelni na której smażyły się warzywa).Ze skórek wytopi się trochę tłuszczu - tego nie przelewamy do garnka w którym będzie sie gotować zupa.
Krok 1 - Anyżowa pomidorówka na rozgrzewkę foto
2
W garnku ułożyć umyty korpus , warzywa , lubczyk, przyprawy ( goździk, liść laurowy, ziele angielskie, czarny pieprz , Badian). Zalać wodą. Lekko osolić. Doprowadzić do wrzenia. Zmniejszyć gaz i gotować pod przykryciem na bardzo małym 1,5 godziny ( wywar ma się zgotować do 2,5 szklanki).
Krok 2 - Anyżowa pomidorówka na rozgrzewkę foto
3
Wyjąć korpus i warzywa.
Krok 3 - Anyżowa pomidorówka na rozgrzewkę foto
4
Bulion przecedzić.
Krok 4 - Anyżowa pomidorówka na rozgrzewkę foto
5
Dolać przecier i ouzo. Zagotować. Doprawić do smaku pieprzem , cukrem i maggi.
Podawać z mini pierożkami zrobionymi z farszem z mięsa obranego z korpusu i doprawionego ouzo.
Warzywa użyć do zrobienia sałatki lub z marchewki zrobić farsz do pierogów albo jarzynkę.
* Zrobiłam mały eksperyment z tym obsmażaniem korpusu .Kiedyś robiłam zupy na pieczonych kościach wołowych i korpusach po upieczonym drobiu - były bardzo smaczne .Ponieważ raczej do tego nie wrócę bo za mało używam piekarnika ( takie porcje jakie ja gotuję to było by zbrodnią go uruchamiać ), to sprawdzam czy można uzyskac ten sam lub podobny efekt opiekając na patelni.
** Z tymi % z ouzo to nic wielkiego - jak się zupka zagotuje to % odparowują , a smak zostaje - w każdym razie ,, rauszu " po zupce nie ma.
Krok 5 - Anyżowa pomidorówka na rozgrzewkę foto
6
Fascynują mnie kontrowersyjne zestawienia smaków . Gotowałam już pomidorówkę na wszelkie możliwe sposoby. I tym razem szykując się do jej zrobienia pomyślałam o jakiejś pikantnej wersji z pierożkami lub pasztecikami.
Nadanie zupie anyżkowego posmaku to zupełny przypadek. Po prostu czekając aż warzywa do zupy zrumienią się na patelni gapiłam się bezmyślnie na półkę z przyprawami .A tam akurat na przeciwko stał pojemniczek z Badianem czyli anyżem gwiaździstym. Od tego ,, gapienia ,, już tylko krok do ouzo :).A , że aura za oknami już prawie zimowa to % ( mało ) w zupie nie zaszkodzą.
Krok 6 - Anyżowa pomidorówka na rozgrzewkę foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

bogusia19 28.11.2013 12:05
musi być smaczna
dodi 28.11.2013 11:48
fajna zupka

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak