Przepis i sposób przygotowania na: Ananasowiec
Białka oddzielamy od żółtek. Z białek ubijamy pianę na sztywno, miksując dodajemy cukier cukier waniliowy i żółtka. Mikser zmniejszamy na najmniejsze obroty i dodajemy mąki i proszek do pieczenia. Ciasto wylewamy do formy (36 x 25 cm) wysmarowanej tłuszczem i podsypana mąką. Pieczemy w nagrzanym piekarniku do 180 stopni, 20 - 30 minut.
Masa budyniowa:
Do soku wlewamy przegotowaną wodę i odlewamy pół szklanki i rozpuszczamy i w niej rozpuszczamy budynie. Resztę soku zagotowujemy razem z cukrem, wlewamy rozpuszczone budynie i mieszamy aż zgęstnieje. Odstawiamy aby budyń ostygł. Następnie miękką margarynę przekładamy do miski, miksujemy i dodajemy po łyżce budyniu, aż powstanie jednolita masa. Wykładamy ją na ostudzony biszkopt. Następnie układamy herbatniki.
Ananasy kroimy w kostkę i układamy na herbatnikach.
Masa śmietanowa:
Żelatynę rozpuszczamy w niewielkiej ilości ciepłej wody i odstawiamy aby ostygła. W tym czasie ubijamy śmietanę na sztywno, dodając cukier i na koniec zimną żelatynę. Wykładamy na ananasy i wkładamy do lodówki aby dobrze stężała.