Składniki
kg
kostka
g
gramów
mała łyż.
gniazd
gniazda
mała puszka
duża łyż.
ml
dużej łyż.
łyżeczka
łyżka
szklanka
-
margaryna
20 dkg -
mąka pszenna
20 dkg -
cukier puder
20 dkg -
proszek do pieczenia
1 łyżeczka -
jogurt grecki
3/4 litra -
serki homogenizowane(waniliowe)
2 sztuki -
cukier puder
do smaku -
Masa śmietankowa
-
śmietanka kremowa
3/4 litra -
galaretki czerwone
2 sztuki -
cukier puder
2 łyżki -
DODATKOWO:
-
delicje
2 opakowania -
Żelatyna wieprzowa Prymat
-
ananas z puszki
1 opakowanie -
żółtko jajek
8 sztuk
Przepis i sposób przygotowania Ananasowiec
Margarynę utrzeć z cukrem,stopniowo dodając żółtka.Mąkę i proszek do pieczenia przesiewamy.Gdy margaryna jest dobrze utarta z pozostałymi składnikami dodajemy mąkę z proszkiem,dobrze ucieramy.
Ciasto wykładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i pieczemy w 180°C do efektu suchego patyczka.
Masa jogurtowa:
Jogurt połączyć z serkiem i cukrem pudrem,dobrze wymieszać,żelatynę zalać odrobiną zimnego soku z ananasów i odstawić do napęcznienia.
Gdy żelatyna już napęcznieje rozpuszczamy ją 1/2 szkl.gorącego soku z ananasów.
Przestudzoną żelatynę dodajemy ją do masy jogurtowej i dobrze mieszamy.
Na końcu dodajemy drobno pokrojone ananasy,dobrze mieszamy.
Masa śmietankowa:
Galaretki rozpuścić w 1 szkl.wody,śmietanę ubijamy z cukrem pudrem,dodając stopniowo tężejącą galaretkę.
Dobrze wymieszać.
Złożenie ciasta:
Blaszkę wykładamy dokładnie folią do żywności.
Na dno blaszki układamy plastry ananasa,w środek plastrów wkładamy np.wiśnie,żurawinę,malinkę.
Na ananasy wykładamy masę śmietankową następnie delicje i masę jogurtową.Wszystko przykrywamy ciastem lekko skropionym sokiem z ananasów.
Dobrze schładzamy w lodówce.
Po dokładnym schłodzeniu ciasto odwracamy do góry dnem tak aby ananasy były u góry.
Smacznego:)
Komentarze (14)
Załaduj więcej komentarzy (4)