Przepis i sposób przygotowania na: Ananasowiec
Margarynę utrzeć z cukrem,stopniowo dodając żółtka.Mąkę i proszek do pieczenia przesiewamy.Gdy margaryna jest dobrze utarta z pozostałymi składnikami dodajemy mąkę z proszkiem,dobrze ucieramy.
Ciasto wykładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i pieczemy w 180°C do efektu suchego patyczka.
Masa jogurtowa:
Jogurt połączyć z serkiem i cukrem pudrem,dobrze wymieszać,żelatynę zalać odrobiną zimnego soku z ananasów i odstawić do napęcznienia.
Gdy żelatyna już napęcznieje rozpuszczamy ją 1/2 szkl.gorącego soku z ananasów.
Przestudzoną żelatynę dodajemy ją do masy jogurtowej i dobrze mieszamy.
Na końcu dodajemy drobno pokrojone ananasy,dobrze mieszamy.
Masa śmietankowa:
Galaretki rozpuścić w 1 szkl.wody,śmietanę ubijamy z cukrem pudrem,dodając stopniowo tężejącą galaretkę.
Dobrze wymieszać.
Złożenie ciasta:
Blaszkę wykładamy dokładnie folią do żywności.
Na dno blaszki układamy plastry ananasa,w środek plastrów wkładamy np.wiśnie,żurawinę,malinkę.
Na ananasy wykładamy masę śmietankową następnie delicje i masę jogurtową.Wszystko przykrywamy ciastem lekko skropionym sokiem z ananasów.
Dobrze schładzamy w lodówce.
Po dokładnym schłodzeniu ciasto odwracamy do góry dnem tak aby ananasy były u góry.
Smacznego:)