Ananasek z czekoladą pod kokosową chmurką

Czas przygotowania:
powyżej 1h

Ilość porcji:
5+

Orzeźwiające przełamane słodką czekoladą pod kokosową chmurką.
Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

Biszkopt:

  • jajko

    6 szt.
  • cukier

    1 szklanka
  • mąka pszenna

    0.5 szklanki
  • budyń waniliowy

    1 opakowanie
  • proszek do pieczenia

    1 łyżeczka

Masa śmietankowa:

  • śmietana kremówka

    0.5 litra
  • cukier puder

    0.5 szklanki
  • galaretka pomarańczowa

    1 opakowanie
  • czekolada mleczna

    0.5 tabliczki

Dodatkowo:

  • galaretka pomarańczowa

    2 opakowania
  • woda

    700 ml
  • ananas

    1 puszka

Prażony kokos:

  • wiórki kokosowe

    150 g
  • margaryna

    2 łyżki
  • cukier

    3 łyżki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

1.Biszkopt: Białka ubić na sztywno, dodać cukier i żółtka. Zmiksować. Suche składniki przesiać przez sito i połączyć z masą za pomocą łyżki. Piec 20 min w 170 °C. Biszkopt przecinamy na pół, dolny blat lekko nasączamy sokiem z ananasa, a z górnego wykrajamy krążki za pomocą literatki .

2. Ananasa kroimy w małą kostkę i układamy na biszkopcie zalewamy dobrze tężejącą galaretką.


3. Masa śmietankowa: Śmietanę ubić na sztywno, dodać cukier. Galaretkę rozpuścić w 1/2 szklanki gorącej wody, tężejącą połączyć z masą. Czekoladę zetrzeć na tarce o dużych oczkach, połączyć z masą. Wylać na ciasto zostawiając 3 łyżki na górę.


4. Wykrojone biszkopty nasączamy w soku z ananasa i układamy na masie. Smarujemy masą.


5. Margarynę rozpuścić, dodać cukier i kokos. Podprażamy na lekko złoty kolor. Posypujemy ciasto.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat