Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ananas w tempurze

2.0
(2)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

ananas świeży 1
pomarańcza 1
Goździki całe Prymat 5 szt
miód leśny spadziowy 2-3 łyżki
mąka 100 g
mąka kukurydziana 100 g
woda gazowana 300 ml
sól szczypta
oliwa 300 ml

Przepis i sposób przygotowania na: Ananas w tempurze

Kroki postępowania

1
Ananasa obrać, pokroić na plastry grubości 1 cm i wydrążyć rdzeń ananasa.
Krok 1 - Ananas w tempurze foto
2
Następnie przygotować tempurę.
Do miski wsypać mąki, szczyptę soli i wlać wodę gazowaną. Wymieszać. W rondelku rozgrzać oliwę.
Plastry ananasa widelcem zanurzać w tempurze a następnie smażyć w rondelku z oliwą. Gdy będzie lekko rumiany, wyjąć na ręcznik papierowy, żeby się odsączył. Po kolei postępujemy tak ze wszystkimi plastrami ananasa.
Krok 2 - Ananas w tempurze foto
3
W tym czasie na suchą patelnię wyciskamy sok z pomarańczy, dodajemy goździki i stawiamy na gazie. Gotujemy aby odparować połowę soku, następnie zdejmujemy z ognia. Odstawiamy na chwilę do przestudzenia.
Krok 3 - Ananas w tempurze foto
4
Gdy wszystkie plastry ananasa są już usmażone, do soku pomarańczowego dodajemy miód, mieszamy i polewamy tak powstałym sosem wyłożone na talerzu usmażone owoce.
Krok 4 - Ananas w tempurze foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Pyszota 29.11.2013 20:16
Ciekawy pomysł :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak