Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Amoniaczki z masą krówkową

3.0
(14)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka tortowa 2 szkl
budyń śmietankowy 2 łyżki
żółtko jajek 2 szt
białko 1 szt
cukier puder 10 dag
cukier waniliowy 2 łyżki
masło 15 dag
śmietana gęsta 3 łyżki
amoniak 1 łyżeczka
ocet 1 łyżka
gotowa masa krówkowa 1 szkl
cukier kryształ 2 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: Amoniaczki z masą krówkową

Kroki postępowania

1
Mąkę przesiać na stolnicę, wymieszać z budyniem dokładnie posiekać z masłem. Śmietanę wymieszać z cukrem pudrem, cukrem waniliowym, żółtkami i amoniakiem. Do mąki z masłem dodać śmietanę, ocet i szybko zagnieść elastyczne ciasto.
Krok 1 - Amoniaczki z masą krówkową foto
2
Następnie ciasto rozwałkować na grubość 3-4 mm. Foremką wycinać ciasteczka. W połowie ciastek wycinać otworki, ułożyć na przygotowanej blaszce. Ciasteczka z otworami posmarować roztrzepanym białkiem i posypać cukrem kryształem.
Krok 2 - Amoniaczki z masą krówkową foto
3
Piec w temp 180 stopni około 10-15 minut
Krok 3 - Amoniaczki z masą krówkową foto
4
Ostudzone ciasteczka przekładać gotową masą krówkową.
Krok 4 - Amoniaczki z masą krówkową foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

IlonaAlbertos 15.10.2013 11:09
Wyglądają genialnie.
Katarzyna/kate1980 05.12.2012 22:16
świetnie wyglądają
mela25 05.12.2012 21:38
pycha !
jozefinach 05.12.2012 10:09
Uwielbiam domowe ciacha.
Joanna46 05.12.2012 09:43
Bardzo ładnie się prezentują i tak pewnie smakują.
cukiereczek 05.12.2012 09:27
wspaniałe
Barbara/zuza22_85 05.12.2012 09:19
extra
Laila2786 05.12.2012 08:58
pychotka
Mysiunia 05.12.2012 08:22
świetne te ciasteczka :)
babajaga1969 05.12.2012 02:09
śliczne - jak ze sklepu - smaczne :))
Adamorek 04.12.2012 23:59
mniam
Adamorek 04.12.2012 23:59
mniam

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak