Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Amoniaczki - ciasteczka

5.0
(196)
Czas
Czas: powyżej 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka tortowa 0,5 kilograma
margaryna 0,5 kostki
cukier puder 3-4 łyżki
żółtko jajek 2 sztuki
amoniak 1 płaska łyżka
śmietana kwaśna 1/2 szklanki
cukier waniliowy 1 opakowanie

Przepis i sposób przygotowania na: Amoniaczki - ciasteczka

Na stolnicę wsypać mąkę, dodać margarynę oraz cukier i cukier waniliowy. Posiekać składniki. Amoniak wymieszać ze śmietaną i żółtkami. Zagnieść ciasto i przełożyć je w chłodne miejsce na ok. godzinę. 

Następnie rozwałkować ciasto na grubość ok. 3-4 mm. Wykrawać foremkami ciastka, maczać w białku i cukrze krysztale.

Rozłożyć na blaszkach i odczekać ok.10-15 minut aż podrosną. Wkładać do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na ok. 15-20 minut.

Piec na złoty kolor. Smacznego!

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

paniusiaewa 30.11.2016 14:25
Robiła je moja teściowa, dziękuję za przepis, bo nie miałam.
malina 12.03.2014 12:56
o ciastka z mojego dzieciństwa
pestka 27.02.2014 13:44
pyszne ciasteczka - takie zawsze piekła moja Babcia
IKrakowianka 27.12.2013 17:50
pyszne ciasteczka
Ola1young 05.12.2013 16:42
lubie te ciasteczka
IwonaKa 27.11.2013 00:02
moja babcia takie piekła,pycha
Ewelina38 25.11.2013 13:11
super ciasteczka, ostatnio zebrało mnie na pieczenie ciasteczek, Twoje amoniaczki też zrobię :)
Mniam 18.11.2013 10:31
Smaki mojego dzieciństwa, jakbym widziała ciasteczka mojej babci.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak