Amoniaczki - ciasteczka

Czas przygotowania:
powyżej 1h

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mąka tortowa

    1/2 kilograma
  • margaryna

    1/2 kostki
  • cukier puder

    3-4 łyżki
  • żółtka

    2 sztuki
  • amoniak

    1 płaska łyżka
  • śmietana kwaśna

    1/2 szklanki
  • cukier waniliowy

    1 opakowanie
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Na stolnicę wsypać mąkę, dodać margarynę oraz cukier i cukier waniliowy. Posiekać składniki. Amoniak wymieszać ze śmietaną i żółtkami. Zarobić ciasto i przełożyć je w chłodne miejsce na ok. godzinę. Następnie rozwałkować ciasto na grubość ok. 3-4 mm. Wykrawać foremkami ciastka, maczać w białku i cukrze krysztale. Rozłożyć na blaszkach i odczekać ok.10-15 minut aż podrosną. Wkładać do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na ok. 15-20 minut. Piec na złoty kolor. Smacznego. 

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (8)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
paniusiaewa 30.11.2016 14:25
Robiła je moja teściowa, dziękuję za przepis, bo nie miałam.
malina 12.03.2014 12:56
o ciastka z mojego dzieciństwa
pestka 27.02.2014 13:44
pyszne ciasteczka - takie zawsze piekła moja Babcia
IKrakowianka 27.12.2013 17:50
pyszne ciasteczka
Ola1young 05.12.2013 16:42
lubie te ciasteczka
IwonaKa 27.11.2013 00:02
moja babcia takie piekła,pycha
Ewelina38 25.11.2013 13:11
super ciasteczka, ostatnio zebrało mnie na pieczenie ciasteczek, Twoje amoniaczki też zrobię :)
Mniam 18.11.2013 10:31
Smaki mojego dzieciństwa, jakbym widziała ciasteczka mojej babci.

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat