Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Amoniaczek

2.0
(5)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

ciasto

jaja 2
margaryna 125 g
cukier puder 1/2 szklanka
mąka 3 szklanka
śmietana 18 proc 1/2 szklanka
amoniak 2 łyżeczka
cukier waniliowy 1

masa

mleko 3 szklanki
cukier kryształ 1 szklanka
jajko 2
masło lub margaryna 1
śmietana gęsta 1 szklanka
mąka ziemniaczana 1 szklanka

dodatkowo

wiórki kokosowe
czekolada mleczna

Porada

Wierzch można dowolnie udekorować

Przepis i sposób przygotowania na: Amoniaczek

Przygotowanie CIASTA:
mąkę siekamy z margaryną i cukrami
dodajemy jajka
amoniak mieszamy wraz ze śmietaną, dodajemy do pozostałych składników
wyrabiamy ciasto, aż do momentu gdy uformujemy jednolitą kulkę
dzielimy na 3 równe części i odstawiamy na 45 minut do lodówki
po tym czasie, jedną z części rozwałkowujemy, wkładamy do formy i pieczemy około 25 minut
potem robimy to samo z 2 i 3 porcją ciasta

MASA:
śmietanę, jajka i mąkę miksujemy przez około 4 minuty
margarynę wraz z mlekiem umieszczamy w rondlu i gotujemy, ściągamy z kuchenki, wlewamy do tego śmietanę z mąką i jajkami
mieszamy i ponownie gotujemy, aż do zagęszczenia.
Gorącą masą przekładamy płytki ciasta.
Smarujemy również delikatnie po wierzchu.
Po 10 minutach sypiemy wiórkami kokosowymi i ścieramy czekoladę

(niestety środkowa warstwa ciasta jest troszkę ciemniejsza, bo się przepiekła :) )

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Jagódka77 30.03.2015 19:09
pięknie wygląda

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak