Przepis i sposób przygotowania na: Amoniaczek
mąkę siekamy z margaryną i cukrami
dodajemy jajka
amoniak mieszamy wraz ze śmietaną, dodajemy do pozostałych składników
wyrabiamy ciasto, aż do momentu gdy uformujemy jednolitą kulkę
dzielimy na 3 równe części i odstawiamy na 45 minut do lodówki
po tym czasie, jedną z części rozwałkowujemy, wkładamy do formy i pieczemy około 25 minut
potem robimy to samo z 2 i 3 porcją ciasta
MASA:
śmietanę, jajka i mąkę miksujemy przez około 4 minuty
margarynę wraz z mlekiem umieszczamy w rondlu i gotujemy, ściągamy z kuchenki, wlewamy do tego śmietanę z mąką i jajkami
mieszamy i ponownie gotujemy, aż do zagęszczenia.
Gorącą masą przekładamy płytki ciasta.
Smarujemy również delikatnie po wierzchu.
Po 10 minutach sypiemy wiórkami kokosowymi i ścieramy czekoladę
(niestety środkowa warstwa ciasta jest troszkę ciemniejsza, bo się przepiekła :) )