Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ambasador z galaretkami

2.0
(1)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Po prostu palce lizać

Składniki:

Biszkopt:

jajko 5 szt.
mąka pszenna 0.5 szklanki
cukier 1 szklanka
budynie śmietnkowe 1 szt.
proszek do pieczenia 1 łyżeczka

Masa cytrynowo-serowa:

śmietana kremówka 0.5 litra
cukier puder 0.5 szklanki
galaretka cytrynowa 1 opakowanie
ser biały 25 dag
galaretka czerwona 1 opakowania
galaretka cytrynowa 1 opakowanie
galaretka niebieska 1 opakowanie

Dodatkowo:

kolorowe posypki 200 g
woda gazowana 200 ml

Przepis i sposób przygotowania na: Ambasador z galaretkami

Biszkopt: białka oddzielić od żółtek, ubić na sztywno. Dodać cukier i żółtka, a następnie sypkie produkty. Wymieszać ręcznie. Piec 30 min w 175C. Po upieczeniu biszkopt przecinamy na pół i nasączamy wodą gazowaną.


2. Galaretki każdą w osobnym pojemniku rozpuszczamy w 1,5 szklanki gorącej wody.

Zostawiamy do całkowitego stężenia. A następnie kroimy w średnie kosteczki.

Śmietanę ubić na sztywno, dodać cukier puder oraz zmielony ser, zmiksuj. Zostaw 4 łyżki na posmarowanie góry. Galaretkę cytrynową rozpuszczamy w 1/2 szklance gorącej wody, zostawiamy do lekkiego stężenia i łączymy z masą. Na koniec wrzucamy kostki wszystkich galaretek, wymieszać ręcznie. Wylać na biszkopt i przykryć drugą częścią biszkoptu. Górę ciasta posmarować masą i posypać kolorowymi wiórkami. Schłodzić.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak